Els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desarticulat un grup criminal que actuava com una falsa empresa d’inversions i va estafar més de 10 milions d’euros a centenars de persones.
Hi ha més de 300 denúncies repartides per tot el territori espanyol des del 2022. L’entramat enredava les víctimes perquè fessin inversions, assessorats per suposats experts que actuaven a través de pàgines web amb una gran aparença de professionalitat i també amb centraletes telefòniques on operaven falsos treballadors.
Fruit de la investigació, hi ha 21 detinguts, 17 dels quals a la demarcació de Barcelona. Entre els arrestats hi ha els tres principals líders de l’entramat, que han ingressat provisionalment a presó.
La investigació va començar el 2024, quan els indicis van portar a fusionar diverses línies d’investigació dels tres cossos policials. Aquestes indagacions van confluir en una organització assentada a Catalunya, caracteritzada per un alt nivell de professionalització i per la seva capacitat d’estafar les seves víctimes durant anys.
La falsa empresa d’inversions anunciava els seus serveis a les xarxes socials i cercadors d’internet a través de pàgines web falses, però molt realistes, segons destaca la policia, que apunta que els estafadors oferien inversions en companyies de reconegut prestigi o en el sector de les criptomonedes.
Un cop aconseguien que una persona els mostrés interès i facilités les seves dades de contacte, l’organització es posava en contacte amb ella per enganyar-la des de les centraletes telefòniques. Per exemple, una de les víctimes va denunciar un frau acumulat de més de 700.000 euros durant dos anys.
La persona havia començat invertint quantitats de 200 i 300 euros, i de mica en mica el van seduir perquè incrementés la transferència de diners, que anava a parar a comptes corrents a l’estranger controlats pels criminals.
Amb el pretext de facilitar les inversions, els estafadors instal·laven aplicacions de control remot als equips de les víctimes, des d’on podien accedir als seus fons més fàcilment
A més, disposaven de plataformes digitals fraudulentes, similars a les legítimes, per mostrar falsos gràfics de guanys amb els quals convencien les víctimes per realitzar inversions cada cop més importants.
El grup criminal recorria a tècniques de manipulació psicològica. En primer lloc, establien vincle emocional, amb el qual aconseguien la confiança de l’estafat, per a poc a poc animar-lo a fer transferències econòmiques més importants, en un procés que anomenaven “cremat dels seus comptes”.
En el cas que les persones estafades volguessin recuperar els diners i recollir els suposats guanys, es posaven en contacte amb elles amb altres noms comercials per oferir-los recuperar l’import a canvi de noves aportacions.
La policia apunta que aquest ‘modus operandi’ s’ha estès els últims anys, però destaquen que el grup desarticulat ara va intentar eludir la investigació gràcies a l’ús de documentació falsa i el lloguer de falsos locals a Barcelona durant diversos mesos.
Allà hi operaven diversos treballadors que tenien equips informàtics d’última generació i fins i tot un botó del pànic que desconnectava automàticament tot el sistema, en cas que la policia irrompés als locals.
També és singular el fet que el grup operés des de l’estat espanyol, ja que la policia assegura que normalment aquests ‘call centers’ s’ubiquen a l’estranger, especialment a països asiàtics o de l’est d’Europa, on hi ha menor control policial sobre aquestes activitats.
En total hi ha 21 detinguts: 17 a Barcelona, dos a Madrid, un a Mallorca i un a Alacant. També s’han intervingut set vehicles d’alta gamma -alguns valorats en més de 100.000 euros-, una arma de foc, diners per valor d’un milió d’euros i moneders de criptomonedes per valor superior als 300.000.
Finalment, també s’han intervingut joies, rellotges de luxe, documentació i equips informàtics, l’anàlisi dels quals es prolongarà durant mesos.