El president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel, ha mort a 62 anys, després d’un càncer de pàncrees incurable, segons han confirmat fonts de la patronal hostalera. Yzuel, nascut a Sarinyena (Osca), era president de la patronal hostalera des del 2017.
L’última vegada que va ser reelegit per al càrrec va ser el juny del 2021. José Luis Yzuel, el febrer del 2024, ja va assenyalar a través de les seves xarxes socials que el 2 de gener li va ser diagnosticat un càncer de pàncrees inoperable i incurable, encomanant-se a la Marededeu del Pilar.
Hostaleria d’Espanya havia convocat el pròxim 18 de març una assemblea per designar José Luis Álvarez Almeida nou president en substitució d’Yzuel.
UNA VIDA LLIGADA A L’HOSTALERIA
La seva organització ha recordat que sempre va posar en valor la importància del que ell anomenava “la indústria de la felicitat” a la qual va saber atorgar “la importància social i econòmica que li corresponia i va liderar amb gran sacrifici i fermesa el difícil moment que va travessar el sector durant el covid”.
Va iniciar la seva vinculació amb el món associatiu l’any 2001 presidint l’associació de Restaurants de Saragossa, integrada dins la Federació d’Hostaleria Horeca Saragossa que presideix fins a l’any 2017. A més, va ser membre del ple de la Cambra de Comerç de Saragossa i president de la Confederació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme d’Aragó.
Des de l’any 1984 i durant 25 anys ja a Saragossa, va ostentar la concessió de la Cafeteria de la Delegació d’Hisenda alhora que va mantenir també la concessió del Club Nàutic de Saragossa.
Després de diverses concessions i altres negocis, va fundar una empresa de càtering. En els darrers anys, era un empresari amb diversos establiments a franquícia de La Tagliatella a Madrid i Saragossa, una finca d’esdeveniments i banquets a Saragossa i la Sala de concerts la López, també a Saragossa.
YZUEL I LA MITJA JORNADA
Però una de les coses que tothom recordarà d’Yzuel va ser unes polèmiques declaracions que va fer el setembre de 2023 en unes jornades de la Confederació de Petites i Mitjanes Empreses (CEPYME) on es parlava d’Hostaleria i on eren presents tant patronal com sindicats.
Yzuel, respecte a la dificultat de cobrir les vacants en hostaleria i les queixes per les condicions de treball i els sous del sector, va afirmar que ‘les condicions eren les mateixes de sempre’.
Però l’afirmació que va deixar estupefactes a tots els assistents i va encendre l’espurna a les xarxes socials: “Si tota la vida hem fet en hostaleria mitja jornada, de 12 a 12, tota la vida. Això s’anomena flexibilitat”.